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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Territorial.
Data corrente:  04/10/2011
Data da última atualização:  03/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  AGUIAR, D. A.; SILVA, W. F.; MELLO, M. P.; SILVA, G. B. S. da; ADAMI, M.; RUDORFF, B. F. T.; CREPANI, E.; VARLEZ, M. A.
Afiliação:  DANIEL ALVES AGUIAR, INPE; WAGNER FERNANDO SILVA, INPE; MARCIO PUPIN MELLO, INPE; GUSTAVO BAYMA SIQUEIRA DA SILVA, CNPM; MARCOS ADAMI, INPE; BERNARDO FRIEDRICH THEODOR RUDORFF, INPE; EDISON CREPANI, INPE; MARCO AURÉLIO VARLEZ, INPE.
Título:  Monitoramento agroambiental do setor sucroenergético: contribuições do sensoriamento remoto orbital para a certificação ambiental do cultivo da cana-de-açúcar.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 15., 2011, Curitiba. Anais... São José dos Campos: INPE, 2011.
Páginas:  p. 0132-0139.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The potential for Brazilian sugarcane ethanol production and exportation is linked, among others, to environmental sustainability and certification. The objective of this work was to present the major activities carried out within the context of the Canasat Project that can contribute to the compliance of some certification guidelines for sustainable sugarcane ethanol production. The microregion of Auriflama in the State of São Paulo, Brazil was selected as study area. Remote sensing images from TM, AWiFS, CCD and HRC sensors were used to: 1) map sugarcane crop for crop year 2009/10; 2) map sugarcane harvest practice (with and without straw burning) during crop year 2009/10; 3) sugarcane cultivation in permanent protected areas (APP) by law; 4) land use and land cover change in remanescents of native vegetation (RVN), and 5) land use and land cover change due to sugarcane expansion. The municipalities of General Salgado, Magda and São João de Iracema presented the largest amount of cultivated sugarcane in the study area. It was also observed that pasture released the largest amount of land (80%) for sugarcane expansion. The municipalities of Guzolândia, Gastão Vidigal, Floreal, Magda and Auriflama presented the highest percentages of sugarcane harvested without the practice of straw burning surpassing the goal established by the Agri-environmental Protocolo for the year of 2009. The municipalities of General Salgado and Auriflama presented the largest amount of cultivated su... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Área de preservação permanente; Cana-de-açúcar; Mudança de uso e cobertura da terra.
Thesagro:  Sensoriamento Remoto.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42851/1/Gustavo5-SBSR.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM3146 - 1UPCAA - PP11/029AA2011.029
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1.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, R.; JARDINE, J. G.; GERMER, S. P. M. Sistema para cálculo do processamento térmico - TERMOCAL. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE INFORMÁTICA APLICADA A AGROPECUÁRIA E AGROINDÚSTRIA, 1., 1997, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Agrosoft: CTSOFT: SBI-AGRO, 1997. p. 79-85. Agrosoft 97.
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGERMER, S. P. M.; LUZ, G. M.; SILVA, L. B. da; SILVA, M. G. da; MORGANO, M. A.; SILVEIRA, N. F. de A. Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 806-813, ago. 2017. Título em português: Formulação de drageados de frutas com solução de reuso da desidratação osmótica de abacaxi.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, S. C. S. R. de; GERMER, S. P. M.; ANJOS, V. D. de A.; MORI, E. E. M.; MATTOSO, L. H. C.; FIRMINO, A.; NASCIMENTO, C. J. F. Avaliações físicas, químicas e sensoriais de blends de café arábica com café canephora (robusta) = Evaluation of the physical, chemical and sensory characteristics of arabica and canephora (robusta) coffee blends. Brazilian journal of food technology, Campinas, v. 10, n. 4 p. 271-277, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, S. C. S. R. de; GERMER, S. P. M.; ANJOS, V. D. de A.; MORI, E. E. M.; MATTOSO, L. H. C; FIRMINO, A.; NASCIMENTO, C. J. F. Influência dos parâmetros de torração nas características físicas, químicas e sensoriais do Café Arábia puro. Brazilian Journal of food technology, Campinas, v. 10, n. 1, p. 17-25, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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